Najbolj pogoste napake, ki jih počnemo pri negi kože

četrtek, 31 avgust, 2017

Vse, kar počnete, za svojo kožo, da bi bila lepa in negovana je zaman, če obenem delate nekatere od največjih “lepotilnih” napak. Vsakodnevno ponavljanje tovrstnih napak ne bo prav nič pomagalo pri ohranjanju lepe in negovane kože, temveč bo imelo ravno nasproten učinek na vašo kožo.

Uporaba kozmetičnih izdelkov, ki niso prilagojeni vašemu tipu kože

Izbira pravega kozmetičnega izdelka ni preprosta, saj se je danes težko znajti med obsežno ponudbo na trgu. Večina izdelkov govori o tipu kože, kar nam lahko pomaga pri izbiri, vendar je veliko pomembnejše stanje kože. Stanje kože se konstantno spreminja in s tem tudi potrebe kože po različnem negovanju. Na primer: naš tip kože je mastna koža, stanje pa je aknasta in izsušena koža. Če se oziramo samo na tip kože, lahko spregledamo zelo pomemben znak – izsušenost. S tem ko zanemarimo stanje, lahko povzročimo poslabšanje aken. Žal ne obstaja recept za izbiro izdelkov, ki bi ustrezali vsakemu tipu in stanju kože, zato se pri izbiri priporoča posvetovanje s strokovnjakom.

Preveč čiščenja

Kožna povrhnjica je sestavljena kot zid, iz več slojev celic, naloženih enih na drugo kot zidaki. Kot malta jih povezuje z maščobami bogata medceličnina. Od pravilnega ravnovesja med vlago in maščobami v povrhnjici je odvisno, ali bo koža prijetno voljna in mehka ali pa uvela in pusta. Voda in izdelki za nego in čiščenje hitro izsušijo kožo, kar pa seveda ni dober znak, saj se tako koža hitreje stara. Zapomnite si pravilo – enkrat zjutraj in enkrat zvečer. Seveda pa obraz očistite tudi, če ste se močno prepotili. Enako se izogibajte mila. Milo je zelo intenzivno sredstvo za čiščenje, zato ni preveč prijazno naši nežni koži na obrazu. Njegova slaba lastnost je, da izpere tudi naravna olja, ki ščitijo našo kožo. Obraz si umivajte s hladno vodo, ker ji vroča voda vzame prav vso vlago.

Prekomerno čiščenje mastne kože

Veliko ljudi je prepričanih, da bo pogosto čiščenje z različnimi čistilnimi izdelki in pilingi odpravilo težavo z mastno kožo. Resnica je ravno obratna. Intenzivneje, ko boste poskušali odstraniti masten lesk s svoje kože, hitreje in bolj se bo koža mastila. Zapomnite si pravilo – enkrat zjutraj in enkrat zvečer. Seveda pa obraz očistite tudi, če ste se močno prepotili. Dobro je omeniti še to, da se pogosto osebe z masno kožo izogibajo vlažilne kreme, kaj je popolnoma napačno. Ne glede na tip morate kožo vsak dan navlažiti in hidrirati, sicer bo izgubo tekočine nadomestila z izločanjem več sebuma. Vlaženje koži daje tekočine, ne olja!

slika 1

Čistilni robčki niso dovolj

Čistilni robčki za obraz so super po koncu treninga ali na potovanju, ko si res ne moremo privoščiti popolne nege in dolgega posedanja v kopalnici. Za bolj temeljito čiščenje pa si le vzemite čas, naj zadihajo tudi vaše pore.

Čistilnega izdelka ne speremo

Mogoče se nekaterim to zdi samoumevno, vendar je to zelo pogosta napaka, ki jo ženske pri negi počnejo. Po čiščenju obraza je pomembno, da ostanke izdelka dobro speremo z vodo – ne glede na to, ali smo uporabile čistilno peno, mleko ali gel. Ostanki kozmetičnih izdelkov namreč dražijo kožo in lahko porušijo njeno naravno zaščito. Posledično imamo lahko suho, občutljivo in pordelo kožo. Nepravilna uporaba čistilnega izdelka lahko vodi tudi v nastanek aken.

Z ličili v posteljo

Včasih res nimamo volje in energije, da bi se zvečer spopadali še s čiščenjem obraza. A to je žal osnova za lepo in sijočo kožo, ki mora ponoči dihati in počivati. Če pred spanjem iz obraza ne odstranite vseh ličil se le-ta naberejo v porah, ki jih zamašijo in lahko povzročijo nastanek aken. Naj vam odstranjevanje ličil ne predstavlja obveze, ampak čas, ki ga posvetite sebi in koži.

Piling – da ali ne?

S pilingom odstranimo odmrle celice, s čimer koži pomagamo. Starejši smo, bolj moramo pomagati koži, da se obnavlja, zato je piling zagotovo dobrodošel. Vendar lahko postane ta lepotna navada na dolgi rok škodljiva. Prepogosta uporaba zelo hitro vodi v porušenje naravne zaščite kože, s tem pa se zmanjša naravna sposobnost zadrževanja vode v koži. Tako lahko koža postane bolj izsušena in občutljiva za zunanje dejavnike. Zato piling uporabite le občasno. Če imate občutljivo kožo, potem vam svetujemo, da piling izpustite in obrazu privoščite le kakšno osvežujočo masko, ki ne bo poškodovala kože. Ob uporabi pilingov se zato zelo priporoča tudi uporaba kreme z zaščitnim faktorjem. Za pravilno izbiro pilinga in pogostost uporabe se je dobro posvetovati s strokovnjakom – dermatologom, kozmetičarko ali usposobljeno prodajalko.

slika 2

Neredna nega

Izbira pravilnega čistilnega izdelka in pravilne kreme pa žal ni dovolj. Zelo je pomembno, da uvedemo reden režim nege, saj so rezultati mogoči le ob redni domači negi. Poraba čistilnega izdelka in kreme mora biti vsakodnevna, priporoča se 1- do 2-krat na dan. Glede na težavo sta za izboljšanje kože potrebni potrpežljivost in doslednost pri uporabi izdelkov. Največja napaka, ki jo pri negi lahko storimo, je uporaba neprimernih izdelkov za tip in stanje kože. V morju izdelkov, ki so v trgovinah na voljo, je izbira včasih zelo težka in nakup tako pogosto zgrešen. Pomemben je posvet s strokovnjakom, saj bo ta ob pregledu kože in pogovoru lažje določil, kaj naša koža potrebuje.

Premajhen vnos tekočine in nepravilna prehrana

Če se vam zdi, da je vaša koža izgubila sijaj, zdrav videz, in je postala podvržena rdečici dobro analizirajte prehrambne izdelke, ki jih uživate in izločite nezdravo hrano. Ne pozabite pa na pitje zadostne količine vode ali čaja, ki prav tako vpliva na hidratacijo kože. Obenem pa z izločanjem popite tekočine iz telesa izločamo tudi strupe, ki se v njem nabirajo.

Ne uporabljamo zaščite pred soncem

Ko govorimo o zaščiti kože pred soncem, imamo največkrat v mislih le kremo za sončenje. A zaščita pred nevarnimi žarki se začne že prej in na veliko drugih načinov. Krema naj ima zaščitni faktor UVA in UVB. Ker je UVA-sevanje prisotno vse leto in neovirano prejaha okensko steklo, je zaščita pred soncem potrebna tudi v avtomobilu in v zaprtih prostorih. Pred UV-sevanjem dobro ščiti tudi plast pudra, ki predstavlja mehansko zaščito, od katere se UV-svetloba odbija. Ne smemo pa ga pozabiti temeljito očistiti s kože pred spanjem.

Premalo spanja

Lepotni spanec ni mit. Ponoči lahko za svojo lepoto resnično storite veliko. Ko spimo, se poškodovane celice kože obnavljajo, pH kože pa se ponoči zniža, kar še dodatno pripomore k odstranjevanju odmrlih celic. Koža potrebuje ‘lepotni spanec’.

slika 3